کنترل عفونت

کنترل عفونت

مرکز جراحی محدود شفا

کنترل عفونت

دستورالعمل کنترل عفونت پرسنل جدیدالورود

-        کلیاتی در رابطه با نحوه مهار عفونت‌های بیمارستانی

1.      هنگام شروع به کار در مراکز بهداشتی درمانی جهت انجام واکسیناسیون هپاتیت B و تشکیل پرونده بهداشتی به واحد کنترل عفونت مراجعه نمایند.

2.      با توجه به این مطلب که عفونت بیمارستانی عفونتی است که بعد از 48 ساعت از بستری بیمار در بیمارستان اتفاق می‌افتد (عفونت اداری ـ زخم جراحی ـ پنومونی ـ سپسیس) را به واحد کنترل عفونت اطلاع دهید.

3.      بیمارانی را که 48 ساعت پس از بستری در بیمارستان دچار تب بالای 38 درجه سانتی‌گراد می‌شوند حتما به واحد کنترل عفونت اطلاع داده شوند.

-        دستورالعمل نیدل استیک در بین کارکنان درمانی

-         در زمان مواجهه با موارد نیدل استیک اقدامات ذیل را انجام دهید.

الف) شستشو فوری محل آسیب دیده با آب و صابون و خودداری از فشار دادن محل آسیب و سپس ضدعفونی محل و در صورت تماس با مخاطات شستشوی ناحیه یا NIS فراوان

ب) گرفتن دو نمونه خون لخته به میزان هرکدام cc5 از منبع تماس و فرد نیدل استیک شده و جدا کردن سرم این نمونه توسط آزمایشگاه و بررسی از نظر HBS ـ HIV ـ HCV

ج) پر نمودن فرم مربوط به نیدل استیک با تایید سرشیفت و مراجعه به واحد کنترل عفونت جهت مشاوره و راهنمایی و معرفی به درمانگاه شهدا و مرکز بهداشت و انتقال خون

-        بهداشت دست

با توجه به اینکه شستن دست‌ها نقش مهمی در کاهش ریت (تعداد) عفونت‌های بیمارستانی دارد لذا خواهشمند است همیشه شستن دست‌ها را در اولویت قرار دهید. ضمنا در صورتیکه دست‌ها آلودگی واضح

نداشته باشند می‌توان جهت ضدعفونی آنها از محلول سپتی سیدین استفاده نمود. به این ترتیب که 5-3 سی سی از محلول فوق را در کف دستها ریخته و به مدت 30-20 ثانیه طبق پروتکل مالش دهید. بعد از انجام 6 الی 7 مرتبه اسکراب دست‌ها با محلول هندراپ باید یک مرتبه با آب و صابون هندواش انجام شود که زمان شستن دست‌ها با هندواش (آب و صابون) 40 تا 60 ثانیه می‌باشد و همچنین پروتکل اسکراب دست در اتاق عمل طبق دستورالعمل مربوط رعایت گردد.

-        5 موقعیت رعایت بهداشت دست طبق WHO

1.      قبل از تماس با بیمار

2.      بعد از تماس با بیمار

3.      بعد از تماس با یونیت‌ها و محیط اطراف بیمار

4.      قبل از اقدام آسپتیک

5.      بعد از تماس با خون و ترشحات بیمار    

                      

لازم به یادآوری می‌باشد که بعد از خارج کردن دستکش از دست‌ها بهتر است حتما دست‌ها هندراب تو یا هندواش انجام شود.

-         برای حفظ بهداشت فردی خود و همچنین کاهش ریت عفونت‌های بیمارستانی همیشه ناخن‌ها را کوتاه نگهدارید و حتی‌المقدور از زیورآلات و لاک ناخن و ... نداشته باشید و از یک بیمار به بیمار بعدی حتما دست‌ها شسته یا ضدعفونی شود.

-         لطفا در صورت وجود یا مراجعه بیماریهای واگیر چون سل، مننژیت، وبا، تب مالت، هپاتیت ویروسی، دیفتری، مالاریا، ایدز، کیست هیدراتیک، کزاز و هر نوع حیوان گزیدگی را به واحد کنترل عفونت گزارش دهید.

-         هنگام پروسیجرهای درمانی برای بیمار (انجام پانسمان ـ سونداژ ـ کاتترگذاری ـ Tap مایع آسیت و ...) که احتمال پاشیده شدن خون ترشحات وجود دارد. حتما از وسایل حفاظت فردی استفاده شود. (وسایل حفاظت فردی شامل: دستکش، گان، ماسک، عینک و شیلد صورت و کلاه) می‎باشد.

-          

-         زباله‌های عفونی شامل پانسمان بیمار ـ ست سرم ـ یورین بگ ـ NGT و فولی و غیره را حتما در سطل زباله عفونی زردرنگ همراه با پلاستیک زرد می‌باشد، جمع‌آوری نمایید.

-         زباله‎های غیرعفونی مثل کاغذ باطله و باقیمانده غذا و نان خشک و غیره ... را در سطح زباله آبی رنگ با کیسه زباله مشکی جمع‎آوری نمائید.

-         زباله‌های تیز و برنده شامل: سوزن، تیغ بیستوری ـ آنژیوکت، پوکه‎های آمپول شکسته شده می‌باشد که حتما باید در درون سفتی باکس جمع‌آوری شود. و زمانی که دو سوم حجم سفتی باکس پر شد درب آن بسته شده و به قسمت جمع‌آوری زباله‌ها تحویل داده شود.

-         زباله‌های شیمیایی هم شامل باقی‌مانده و داروهای شیمی‌درمانی ـ مواد آزمایشگاهی ـ ویال‌های آنتی بیوتیک و ظروف خالی مواد ضدعفونی کننده و شوینده‌ها می‌باشد که در داخل سطل سفید همراه با کیسه زباله سفید می‌باشد، جمع‌آوری شود. لازم به یادآوری می‎باشد که تمامی زباله‌های تفکیک‌شده باید دارای برچسب مخصوص به زباله‌ها را داشته باشد همراه با تاریخ و نام فرد جمع‌آوری کننده و نام بخش مشخص باشد.

توجه

جهت جلوگیری از نیدل استیک شدن خود و سایر پرسنل و نیروهای خدماتی از انداختن اشیاء تیز و برنده مثل سرسوزن و تیغ بیستوری و آنژیوکت و ... بر روی تخت یا یونیت بیمار و یا در داخل سطل‌های زباله خوددارای نمائید و آنها را داخل سفتی باکس بیاندازید.

-         جهت ضدعفونی و گندزدایی در بیمارستان از محلول‌های سطح بالا مثل HI جهت ضدعفونی وسایل و ابزار فلزی و وسایل پزشکی ضدعفونی و محلولهای سطح متوسط مثل HP جهت ضدعفونی سطوح بزرگ و سپتی سورفیس هم برای ضدعفونی سطوح کوچک و محلول‌های سطح پایین مثل وایتکس با غلظت‌های 1‌% ـ 2‌% ـ 5‌% و 10‌% برای راهرو و و سالن و سرویس بهداشتی و محلول سپتی سیدین برای ضدعفونی دست‌ها استفاده می‌شود.

-         محلول‌های ضدعفونی کننده بهتر است به صورت روزانه تهیه شود.

-         تمامی اتصالات بیمار بایستی دارای تاریخ وصل باشدمثل آنژیوکت ـ ست سرم ـ میکروست ـ سوند نولی ـ سورین بگ پانسمان بیمار که هر 72 ساعت و در صورت ضرورت تعویض شود. ماسک و کانولای بینی یکبار مصرف می‌باشد و برای هر بیمار یک ست باز و استفاده شود.

-         جهت انجام خونگیری از بیمار موضع را با پنبه الکل ضدعفونی نمائید. بهترین غلظت استفاده از الکل جهت ضدعفونی 70‌% می‎باشند که باید پنبه آغشته به الکل شود و برای ضدعفونی مانیتور ـ دستگاه DC شوک بکار می‌رود.

-         ست‌های پانسمان موجود در بخش حتما باید تاریخ ـ نام انجام دهنده ـ نام بخش و کد دستگاه را داشته باشد. و هر 2 هفته یکبار در صورت عدم استفاده مجددا جهت استریل به CSR فرستاده شود.

 

 

کارکرد
دسترسی سریع

کارکرد پزشکان

بالا